Thomas Bach vindt het jammer dat Camiel Eurlings is gestopt als lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Dat zei de Duitse voorzitter woensdag in Lausanne in een interview met verschillende persbureaus.

"Camiel is een man met passie voor sport, die pleitte voor verdere hervormingen", aldus Bach, die aangaf het besluit van Eurlings om zijn zetel op te geven wel te begrijpen.

"Hij was ervan overtuigd dat de Olympische Spelen ook in kleinere landen en wat kleinere steden georganiseerd konden worden. Dat promootte hij heel erg. Camiel heeft goed werk voor het IOC gedaan."

Eurlings besloot een kleine drie weken geleden terug te treden als IOC-lid wegens alle ophef rond zijn persoon na zijn late excuses over het handgemeen met zijn toenmalige vriendin in 2015.

De 44-jarige Eurlings kreeg voor de mishandeling vorig jaar al een werkstraf van veertig uur. Zijn toenmalige vriendin hield aan de mishandeling in de tuin van het ouderlijk huis van de CDA'er in Valkenburg een hersenschudding, een gebroken elleboog en gescheurde oorlellen over.

Eurlings zei op de dag van zijn vertrek voor de camera van RTL zelf ook dat het IOC tevreden was over zijn werk. "Ze zeiden dat er niets aan mijn functioneren mankeert en dat ik door moest gaan met wat ik aan het doen was." Eurlings was sinds 2013 IOC-lid. Hij nam de functie over van koning Willem-Alexander.

Koning

Nederland is door het vertrek van Eurling niet meer vertegenwoordigd in het IOC. Bij het eerstkomende congres wordt gesproken over vrijgekomen plaatsen.

De 115 plekken zijn niet gekoppeld aan landen. Elk land kan mensen naar voren schuiven. Een commissie van het IOC draagt mensen voor aan het bestuur, en het bestuur draagt die mensen weer voor aan het congres. Daar wordt dan uiteindelijk bepaald wie een plek krijgt.

Doping

Bach ging ook in op de Russische sporters die vanwege doping niet welkom zijn bij de Olympische Winterspelen van komende maand in Pyeongchang. Bij die groep zitten ook atleten die niet voorkomen op de lijst van geschorste sporters.

"Een onafhankelijk panel, onder leiding van de Franse ex-minister van Sport Válerie Fourneyron, heeft een lijst van Russische sporters samengesteld waar geen twijfel over is. Die informatie die zij hebben is gebaseerd op meerdere bronnen. Je kunt er zeker van zijn dat elke zaak zorgvuldig wordt gecontroleerd.''

Bach zei dat het IOC er niet op uit is om Rusland te vernederen. Een schorsing voor alle sporters uit dat land was voor de sportfederatie geen optie.

"We willen de nieuwe generatie sporters heel graag de kans geven mee te doen op het hoogste internationale podium. Zij kunnen de ambassadeurs worden van nieuwe, schone, Russische sport.''