Marianne Vos rijdt zondag haar eerste veldrit van dit jaar. Bondscoach Gerben de Knegt heeft de zevenvoudig wereldkampioene geselecteerd voor de laatste wereldbekerwedstrijd van deze winter, in Hoogerheide.

"Ik ben heel benieuwd hoe ze hersteld is van haar fysieke ongemak", aldus De Knegt maandag. Vorige week hervatte Vos de training op Mallorca.

Vos kwam dit jaar nog niet in actie omdat ze kampte met de naweeën van een verkoudheid die ze in december opliep. Daardoor miste ze onder meer de nationale titelstrijd in Surhuisterveen. 

Thalita de Jong start niet in Hoogerheide. De wereldkampioene van 2016 is op de weg terug na lang blessureleed en won afgelopen weekeinde twee veldritten (in Zonnebeke en Leudelange), maar staat nog niet bij de beste vijftig op de wereldranglijst. De Knegt kan haar om die reden niet opstellen.

De Knegt maakt na de wereldbeker in Hoogerheide de selectie bekend voor het WK in Valkenburg. Vos en De Jong hopen allebei op een ticket.

Volledige selectie

Mannen: Mathieu van der Poel, Lars van der Haar, Corné van Kessel, David van der Poel, Stan Godrie, Twan van den Brand, Patrick van Leeuwen en Thijs van Amerongen.

Vrouwen: Maud Kaptheijns, Lucinda Brand, Annemarie Worst, Marianne Vos, Ceylin del Carmen Alvarado, Inge van der Heijden, Fleur Nagengast en Manon Bakker.