Biljarter Dick Jaspers heeft zondag in het Duitse Magdeburg een indrukwekkend wereldrecord op zijn naam gebracht. Hij maakte in een partij voor de teamcompetitie in de Bundesliga veertig caramboles in vier beurten: een gemiddelde van 10.00.

"Magisch", zo omschreef de Nederlandse biljartbond de unieke prestatie van Jaspers in het driebanden. Het vorige wereldrecord stond op zes beurten.

Jaspers' tegenstander, de Oostenrijker Andreas Efler, bleef na vier beurten op nul staan: 40-0. De scores van Jaspers waren 5, 11, 2 en 22.

Jaspers reageerde ondanks zijn knappe prestatie ingetogen. "Het was een mooie partij, waarin het allemaal lekker liep. Ik ben niet echt in de problemen geweest, maar heb toch ook een aantal moeilijke posities opgelost", aldus de 52-jarige Brabander.

"De finish was heel mooi, ik had mijn 22e gemaakt en nummer 23 lag er ook, een heel makkelijk balletje. Maar goed, ik moest stoppen hè, jammer."

Wereldtitel

Jaspers is al sinds 1986 actief als prof. Hij pakte driemaal de wereldtitel (2000, 2004 en 2011) en werd Europees kampioen in 2003, 2008, 2010 en 2011. Vier keer legde hij beslag op de wereldbeker.

Afgelopen jaar waren het winnen van de Masters in Berlicum en de World Cup in het Turkse Bursa en het Egyptische Luxor als zijn belangrijkste successen.

De historische partij in Magdeburg werd gespeeld voor zo'n twintig toeschouwers. Mede dankzij de show van Jaspers won BC Magdeburg het duel met Erlangen met 6-2.