Noord-Korea doet volgende maand met 22 sporters mee aan de Olympische Spelen in Pyeongchang. De atleten komen uit in vijf sportdisciplines. Het gaat om kunstschaatsen, ijshockey, shorttrack, alpineskiën en langlaufen.

Dat is de uitkomst van overleg tussen het Internationaal Olympisch Comité (IOC), Zuid-Korea en Noord-Korea zaterdagochtend in het Zwitserse Lausanne.

Het IOC is ook akkoord dat Zuid-Korea en Noord-Korea onder één vlag meedoen aan de openingsceremonie op vrijdag 9 februari. Beide landen hadden daar onderling al een akkoord over gesloten. Noord-Korea en Zuid-Korea betreden het stadion onder de naam 'Korea'. De vlag wordt gedragen door twee sporters, van elk land één.

Het overleg met het IOC was noodzakelijk, omdat Noord-Korea te laat was met het inschrijven van atleten.

Mijlpaal

Het vrouwenijshockeyteam zal bestaan uit speelsters uit Zuid-Korea en Noord-Korea. Naast de 22 atleten stuurt Noord-Korea onder meer 24 officials en 21 mediavertegenwoordigers naar de Spelen.

Na een paar uur was het overleg al klaar. IOC-voorzitter Thomas Bach sprak "oprechte dank" uit aan de regering van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un voor het mogelijk maken van de overeenkomst.

"Dit is een groot moment voor de olympische beweging. De bijeenkomst van vandaag laat zien dat sport altijd bruggen bouwt. De Olympische Spelen in Pyeongchang hebben de deur op een kier gezet voor een vreedzame dialoog tussen Zuid-Korea en Noord-Korea. Deze overeenkomst was enkele weken terug onmogelijk geweest. Het is een mijlpaal", zei Bach.

Een Noord-Koreaanse delegatie reist zondag naar Zuid-Korea om organisatorische zaken te regelen voor sporters en officials.