Richie Porte heeft zaterdag de vijfde etappe van Tour Down Under gewonnen. De Australiër bleef in de koninginnenrit over 151 kilometer van McLaren Vale naar Willunga Hill de Zuid-Afrikaan Daryl Impey en de Nederlander Tom-Jelte Slagter voor.

De tweede plaats van Impey was voldoende om de leiderstrui over te nemen van Peter Sagan.

De Slowaakse wereldkampioen verloor ruim tweeënhalve minuut en viel ver terug in het algemeen klassement. Bij de laatste beklimming van Willunga Hill verloor hij de aansluiting met het peloton.

Porte zette vlak voor het ingaan van de laatste kilometer zijn demarrage in. De Australiër kon niet meer worden bijgehaald en won voor de vijfde keer op rij de etappe naar Willunga Hill. Impey gaf acht seconden toe en Slagter tien.

Slagter staat derde in het klassement op zestien seconden van Impey en Porte. Robert Gesink is na Slagter de tweede Nederlander, hij werd achtste in de rit en in de algemene rangschikking staat hij ook achtste.

De koers wordt zondag afgesloten met een vlakke rit van 90 kilometer in en rond Adelaide. Vorig jaar ging de eindzege naar Porte.