Bernhard ten Brinke heeft woensdag op knappe wijze de elfde etappe in de Dakar Rally gewonnen. De Nederlandse autocoureur kwam na vier uur, tien minuten en 54 seconden als eerste binnen in het Argentijnse Chilecito. Bij de motoren won Toby Price en bij de trucks zegevierde Siarhei Viazovich.

Ten Brinke en zijn Franse navigator Michel Perin waren in de rit van 280 kilometer in totaal vier minuten en 35 seconden sneller dan de Fransman Cyril Despres. De Spanjaard Carlos Sainz werd vlak daarachter derde.

Door zijn zege mag de 40-jarige Ten Brinke zich de eerste Nederlandse autocoureur ooit noemen die een etappe wint in de Dakar Rally. De Toyota-rijder bezet momenteel de vierde plek in het algemeen klassement met een uur en zeventien minuten achterstand op leider Sainz.

De Spanjaard van Peugeot koestert een voorsprong van ruim vijftig minuten op de Fransman Stephane Peterhansel, die nipt vierde werd in de elfde etappe.

De top drie van het algemeen klassement wordt gecompleteerd door de Qatarees Nasser Al Attiyah, die nog maar een voorsprong van drie minuten heeft op Ten Brinke.

Ten Brinke wint elfde etappe in Dakar Rally

Motoren

Bij de motoren zegevierde Toby Price. De Australiër kwam na vier uur, één minuut en 33 seconden binnen en liet onder anderen de Argentijn Kevin Benavides en de Fransman Antoine Meo achter zich. 

Joan Barreda trok zich terug uit de strijd. De 34-jarige Spanjaard had al sinds zaterdag last van zijn knie na een crash in de zevende etappe. Woensdag vroeg hij na 98 kilometer om medische assistentie en zag hij zich genoodzaakt op te geven.

Voor aanvang van de etappe van woensdag stond Barreda op de tweede plek in het algemeen klassement met 39 minuten achterstand op leider Matthias Walkner. De Oostenrijker werd woensdag vijfde, maar blijft wel aan de leiding in de algemene rangschikking.

De veertigste editie van de Dakar Rally duurt nog tot en met zaterdag, waar de coureurs in Cordoba 284 kilometer afleggen. 

Trucks

Bij de trucks ging de dagzege naar Siarhei Viazovich. De Wit-Rus noteerde een tijd van vijf uur, veertien minuten en tien seconden. De Argentijn Federico Villagra werd op een kleine anderhalve minuut tweede en de derde plaats was voor de Rus Dmitry Sotnikov. 

Ton van Genugten verloor veel tijd in het algemeen klassement. De Nederlander was twee uur, drie minuten en 22 seconden langzamer dan Viazovich. 

In de algemene rangschikking neemt Van Genugten de zesde plek in met vijf uur en 46 minuten achterstand op klassementsleider Villagra.