In navolging van veel van haar collega's heeft ook de Amerikaanse topturnster Simone Biles erkend dat zij is misbruikt door voormalig teamarts Larry Nassar.

De 20-jarige Biles, die bij de afgelopen Olympische Spelen in Rio de Janeiro liefst vier keer goud veroverde, was een van de weinige Amerikaanse topturnsters die stil was gebleven in het #metoo-debat.

Maandag laat ze via Twitter weten ook slachtoffer te zijn geweest van Nassar, die in december al tot zestig jaar cel werd veroordeeld vanwege het bezit van kinderporno. Tegen de Amerikaan lopen nog verschillende zaken.

"Ook ik ben een overlevende van het misbruik door Larry Nassar. Geloof me alsjeblieft als ik zeg dat het nu veel makkelijker is om deze woorden uit te spreken dan eerst", schrijft Biles op Twitter.

"Er zijn veel redenen waarom ik terughoudend ben geweest om mijn verhaal te vertellen, maar ik weet dat dat mijn schuld niet is. Het gedrag van Nassar is volkomen onacceptabel en weerzinwekkend. Zeker van iemand die ik geacht werd te vertrouwen."

Biles vraagt nu om tijd en privacy om het misbruik een plaats te geven. "Dit is een proces, waar ik nog veel tijd voor nodig ga hebben."

Collega's

Eerder lieten onder anderen haar (voormalig) teamgenoten Gabrielle Douglas, Aly Raisman en McKayla Maroney weten dat ze waren misbruikt door Nassar.

Ruim zestig vrouwen meldden zich bij de politie om Nassar te beschuldigen van seksueel misbruik. De Amerikaan ging tussen 1996 en 2012 vier keer als teamarts mee naar de Olympische Zomerspelen.

Nassar werd naar aanleiding van de beschuldigingen van seksueel misbruik door diverse turnsters in september 2016 al ontslagen. Ook werd hem zijn dokterslicentie afgenomen.