De Russische klokkenluider Grigory Rodchenkov is van plan om een getuigenis af te leggen tegen officials en atleten die naar het CAS zijn gestapt, ook al vreest hij voor zijn leven.

Rodchenkov was baas van het Russische dopinglab en verantwoordelijk voor het omruilen van positieve urinestalen voor schone waardoor Russische atleten tijdens de Winterspelen in Sochi niet op doping betrapt werden.

De Rus vluchtte naar de Verenigde Staten en kwam vervolgens naar buiten met informatie die er toe leidde dat vrijwel alle Russische sporters bij de komende Winterspelen in Pyeongchang niet mee mogen doen. Enkele atleten uit Rusland die hebben bewezen 'clean' te zijn, mogen onder de neutrale vlag meestrijden.

Jim Walden, advocaat van Rodchenkov, neemt de bedreigingen aan het adres van zijn cliënt bloedserieus. "We weten dat hij bovenaan een Russische haatlijst staat. Ten minste een persoon heeft om zijn dood gevraagd'', zei Walden tegen de BBC.

Desondanks wil Rodchenkov nog altijd zijn verhaal doen voor het CAS, het hoogste sporttribunaal. Dat orgaan buigt zich binnenkort over het beroep dat 42 Russische atleten hebben aangetekend, omdat ze voor het leven zijn geschorst. Ook onder anderen de gevallen sportminister Vitaly Mutko verschijnt dan voor het tribunaal.