BMX'er Jelle van Gorkom wordt nog altijd kunstmatig in coma gehouden in het ziekenhuis, nadat hij dinsdag zwaar ten val kwam tijdens een training op de baan op nationaal sportcentrum Papendal.

Van Gorkom reed dinsdag op volle snelheid naar beneden van de startheuvel en knalde op een ketting die onderaan hing ter beveiliging. De ketting was niet verwijderd en de BMX'er kon hem van bovenaf niet zien.

Het was al bekend dat de 27-jarige Achterhoeker gebroken ribben, een breuk in het gezicht, een scheurtje in de schedel en beschadigingen aan de lever, milt en nieren heeft.

De KNWU deed vrijdag geen mededelingen over de fysieke toestand van Van Gorkom, die zijn internationale doorbraak beleefde in 2015 met zilver op de WK in Zolder. In 2016 werd hij op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro opnieuw tweede.

Londen

Van Gorkom is in zijn carrière eerder hard ten val gekomen. Een paar maanden voor de Spelen in 2012 lag hij enkele dagen in een kunstmatige coma na een zware val in Amerika, die hem een gekneusde long, gebroken ribben en een hersenschudding opleverde. Desondanks haalde hij de Spelen van Londen, waar hij in de kwartfinales werd uitgeschakeld.

In 2015, een klein jaar voor de Spelen van Rio, belandde Van Gorkom na een zwaar trainingsongeval in het Amerikaanse Rock Hill in het ziekenhuis met onder meer een gebroken rib, twee gebroken sleutelbenen en een scheurtje in zijn milt.