Bernhard ten Brinke is de Dakar Rally zaterdag met een knappe tweede plaats begonnen. Hij moest bij de auto's alleen Nasser al-Attiyah voorlaten. Martin van den Brink eindigde bij de trucks eveneens als tweede. 

Ten Brinke had in de eerste klassementsproef van Lima naar Pisco over 31 kilometer in zijn Toyota slechts 25 seconden langer nodig dan tweevoudig winnaar Al-Attiyah. De Peruviaan Nicolas Fuchs (Borgward) klokte voor eigen publiek de derde tijd.

"We hebben niet overdreven hard gereden, maar ook niet stilgestaan", zei Ten Brinke na afloop. "Het ging lekker; we zijn de rally goed begonnen."

Titelverdediger Stephane Peterhansel deed het in de eerste proef relatief rustig aan. De Fransman eindigde op meer dan twee minuten als elfde.

Sebastien Loeb liep direct averij op. De veelvoudig wereldkampioen rally kampte met remproblemen in zijn Peugeot en liep direct een achterstand van meer dan vijf minuten op.

Trucks

Ook Martin van den Brink begon met een tweede plaats aan de Dakar Rally. Hij moest in zijn Renault alleen de Tsjech Ales Lopras (Tatra) voor zich dulden. Die deed 22 seconden korter over de openingsmanche.

Ton van Genugten begon eveneens prima. De titelkandidaat van Iveco had iets meer dan een minuut langer nodig dan Loprais en eindigde daarmee als vierde, een halve minuut achter titelverdediger Eduard Nikolaev.

Tweevoudig winnaar Gerard de Rooy laat de Dakar Rally dit jaar aan zich voorbij gaan en doet mee aan de Africa Eco Race, die 2 januari van start is gegaan.

Motoren

De Britse titelverdediger Sam Sunderland won bij de motoren de eerste etappe. Hij liet op zijn KTM-motor de Fransman Adrien van Beveren (Yamaha) 32 seconden achter zich.

Nummer drie Pablo Quintanilla (Husqvarna) had eveneens 32 seconden langer nodig dan Sunderland en moest zich daarmee tevredenstellen met de derde stek.

Joan Barreda, naast Sunderland een van de grote favorieten voor de eindzege, hield de schade in de openingsproef in Peru beperkt. Hij eindigde op zijn Honda nog binnen een minuut van de winnaar.

Jurgen van den Goorbergh was op de 50e plaats de beste Nederlander. De voormalig wegracer had een dikke 8 minuten langer nodig voor de eerste rit.

Zondag staat de tweede etappe op het programma. De klassementsproef gaat over 267 kilometer en heeft zowel start als finish in Pisco.