Kamil Stoch heeft op nieuwjaarsdag de traditionele schansspringwedstrijd in het Duitse Garmisch-Partenkirchen op zijn naam geschreven.

De 30-jarige Pool noteerde maandag sprongen van 135,5 en 139,5 meter en kwam uit op een totaal van 283,4 punten. Daarmee deed Stoch het beter dan de Duitser Richard Freitag (tweede met 275,8 punten) en de Noor Anders Fannemel (derde met 270,2 punten). 

De wedstrijd in Garmisch-Partenkirchen geldt traditiegetrouw als het tweede onderdeel van het zogenoemde Vierschansentoernooi en vindt altijd op nieuwjaarsdag plaats. Vorig jaar zegevierde Daniel-André Tande, maar de Noor moest zich nu tevredenstellen met een vijftiende plek. 

Stoch won zaterdag ook al de eerste wedstrijd van het Vierschansentoernooi. De tweevoudig olympisch kampioen troefde in het Duitse Oberstdorf Freitag (tweede) en de Pool Dawid Kubacki (derde) af. Kubacki werd in Garmisch-Partenkirchen slechts twaalfde.

Prestatie

Stoch is pas de derde schansspringer in de afgelopen twaalf seizoenen die de eerste twee onderdelen van de Vierschansenwedstrijd wint. Anders Jacobsen (2012/2013) en Gregor Schlierenzauer (2011/2012) gingen hem voor. 

De schansspringers vertrekken deze week naar Oostenrijk en komen daar nog in actie op de Bergiselschans in Innsbruck (3 en 4 januari) en de Paul Ausserleitnerschans in Bischofshofen (6 januari).

De schansspringer die na vier wedstrijden de meeste punten heeft verzameld, wint het toernooi.