Tom Dumoulin is vereerd en trots dat hij dinsdag in de RAI in Amsterdam werd uitgeroepen tot Sportman van het Jaar, al vindt hij de prijs niet zo mooi als zijn zeges op de fiets.

"Ik ben gaan fietsen omdat ik het mooi vind om te fietsen en ik wil vooral prijzen winnen op de fiets. Met deze prijs ben ik ook heel blij. Het is een bekroning op een prachtig jaar, maar het is wel anders", aldus Dumoulin, die dit jaar de Giro d'Italia won en goud pakte bij het WK tijdrijden.

De 27-jarige Limburger vertelde in zijn dankwoord al dat hij het niet altijd makkelijk heeft gehad na zijn zege in de Giro.

"Mijn leven stond op zijn kop, omdat er veel op me afkwam. Ook buiten het wielrennen. Dat geldt ook een beetje voor zo'n avond als deze. Anderen vinden dit heel leuk. Ik heb dat wat minder, maar het wordt wel van me verwacht. Achteraf kan ik wel genieten, maar op het moment zelf vind ik dat lastig. Zoals ik al zei: ik win liever prijzen op de fiets."

Sportman van het Jaar Dumoulin wint liever prijzen op de fiets
156
Sportman van het Jaar Dumoulin wint liever prijzen op de fiets

Publieke opinie

Vorig jaar was Dumoulin ook genomineerd, maar toen ging de Jaap Eden naar Max Verstappen, die ook dit jaar bij de laatste drie zat. Sven Kramer was zijn andere concurrent.

Dumoulin, die nog niet bekend heeft gemaakt of hij in 2018 de Giro of de Tour de France rijdt, hield er al rekening mee dat hij dit jaar wel zou winnen.

"Ik gaf mezelf een goede kans", aldus de renner van Team Sunweb. "Niet omdat ik vind dat ik moet winnen, maar ik las ook de publieke opinie en die was dat ik deze prijs zou krijgen. Gelukkig is dat uitgekomen."

De prijs voor de beste sportvrouw van 2017 ging naar Dafne Schippers. De Oranjevrouwen werden uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar, Jac Orie kreeg de prijs voor Coach van het Jaar en Jetze Plat werd Paralympisch Sporter van het Jaar.