Jesse Puts heeft zich vrijdag maar net geplaatst voor de halve finales van de 50 meter vrije slag bij de EK kortebaanzwemmen. Kira Toussaint, Kyle Stolk en de estafettevrouwen bereikten een eindstrijd in Kopenhagen.

De 23-jarige Puts noteerde met 21,64 de veertiende tijd en schaarde zich zo met de hakken over de sloot onder de eerste zestien. Zijn vijf jaar jongere landgenoot Nyls Korstanje werd dertiende in 21,47.

Thom de Boer (36e) en Ben Schwietert (vijftigste) redden het vrijdagochtend niet in de series. De halve finales en de finale van de 50 vrij zijn vrijdagavond.

Puts verraste vorig jaar vriend en vijand door bij de WK kortebaan in het Canadese Windsor de wereldtitel te pakken op de 50 vrij. Eerder dit jaar kwam hij bij de WK langebaan in Boedapest niet door de series op zijn favoriete afstand.

Stolk

Toussaint noteerde de zesde tijd in de series van de 200 meter rugslag (2.05,63), waardoor de op de University of Tennessee trainende Amstelveense vrijdagavond terug mag komen voor de finale.

Ook Stolk zwom zich in een finale. De geboren Zuid-Afrikaan plaatste zich met een tijd van 1.55,35 als achtste en laatste voor de eindstrijd van de 200 meter wisselslag.

Tamara van Vliet, Valerie van Roon, Kim Busch en Toussaint zetten de snelste tijd neer in de series van de 4x50 meter vrije slag-estafette: 1.37,14. Wereldrecordouder Nederland zal vrijdagavond als favoriet starten in de finale.

Arno Kamminga maakte indruk op de 100 meter schoolslag. De Amsterdammer bleef onder meer olympisch kampioen Adam Peaty voor en kwalificeerde zich met een tijd van 56,63 als snelste voor de halve finales van vrijdagavond. Timon Evenhuis meldde zich af voor de 100 school.

Bij de vrouwen kwam Busch kwam niet door de series van de 100 meter schoolslag. De 19-jarige zwemster, die traint in Eindhoven, eindigde als dertigste in 1.07,77.

Medailles

De Nederlandse zwemequipe veroverde donderdag op dag twee van de EK kortebaan, die nog tot en met zondag duren, zijn eerste vier medailles.

Ranomi Kromowidjojo en Maaike de Waard wonnen respectievelijk goud en brons op de 50 meter vlinderslag, Toussaint pakte zilver op de 100 meter rugslag en er was goud voor Nederland op 4x50 meter wisselslag-estafette voor gemengde teams.