De Nederlandse handbalsters zijn dankzij een ruime zege op Kameroen zeker van een plek in de achtste finale van het WK in Duitsland. De Afrikaanse ploeg werd dinsdag in het derde groepsduel in Leipzig met 29-22 opzij gezet.

Door de zege heeft Oranje nu vier punten in groep D, nadat zondag al met 40-19 gewonnen werd van het zwakke China. Zuid-Korea was zaterdag nog verrassend met 24-22 te sterk voor de ploeg van bondscoach Helle Thomsen.

De eerste vier ploegen uit elke poule van zes landen gaan door naar de achtste finales. Oranje is vanwege een beter onderling resultaat niet meer te achterhalen door Kameroen, dat pas voor de tweede keer meedoet aan een WK, of China.

Woensdag vervolgt Oranje het WK met een groepsduel tegen Servië, waarna de eerste ronde vrijdag wordt afgesloten tegen Duitsland. Het gastland (28-15) en Servië (34-21) waren eerder in de groepsfase met dertien punten verschil te sterk voor Kameroen..

Oranje met weinig overtuiging langs Kameroen

Frustratie

Oranje nam dinsdag tegen hard spelende Kameroen snel een voorsprong en kwam  nooit serieus in de problemen. Bij rust stond Nederland met 14-8 voor.

Toch was de zege van de vice-wereldkampioen niet erg overtuigend. Kameroen begon goed aan de tweede helft en kwam terug tot 18-14. Dat leidde tot frustratie bij Oranje. Commentaar op de leiding van coach Thomsen leverde zelfs een tijdstraf op voor Oranje.

Nederland herstelde zich vervolgens een liep uit naar 24-15. In de slotfase liet Oranje nog enkele open kansen onbenut, waadoor de eindstand op 29-22 bleef steken. Laura van der Heijden en Estavana Polman waren met ieder vier treffers topscorer van Oranje.