De Nederlandse hockeyers hebben zondag in het tweede groepsduel van de World League Final de winst weggegeven tegen Argentinië. In de laatste dertig seconden maakten de Zuid-Amerikanen nog gelijk: 3-3.

De ploeg van bondscoach Max Caldas ging zaterdag in het Indiase Bhubaneswar ondanks de favorietenrol al teleurstellend met 2-3 onderuit tegen Spanje.

Tegen de Argentijnen leidde Nederland na het eerste kwart met 1-0 door een treffer van Thierry Brinkman. In het derde kwart maakte de geboren Argentijn Valentin Verga er 2-0 van, maar was er ook de aansluitingstreffer van Argentinië.

In het laatste kwart kwamen de Zuid-Amerikanen zelfs langszij, maar leek Oranje alsnog de volle winst te pakken door een doelpunt van Mirco Pruyser. Nadat de videoscheidsrechter in de absolute slotfase nog een Argentijnse treffer afkeurde, kwam de gelijkmaker er in de laatste seconden alsnog.

Laatste

Door het puntenverlies staat Nederland vierde en laatste in poule A met een puntje uit twee duels achter België (zes punten), Spanje (drie) en Argentinië (ook één).

Alle ploegen uit de twee poules gaan door naar de knock-outfase, maar de stand bepaalt wie de tegenstander is in de kwartfinales. Dinsdag neemt Nederland het op tegen het nog foutloze België.

Oranje was vier jaar geleden nog de winnaar van de eerste editie van de prestigieuze Hockey World League, maar moest twee jaar geleden genoegen nemen met de vierde plaats.