Billy Bakker en Mirco Pruyser horen bij de vijf genomineerden voor de prestigieuze prijs voor beste hockeyer van de wereld in 2017. Lidewij Welten kan bij de vrouwen voor de tweede keer de award winnen.

Bakker en Pruyser hebben in de strijd om de 'FIH Player of the Year-award' concurrentie van de Duitser Mats Grambusch, de Argentijn Gonzalo Peillat en de Belg Arthur Van Doren.

De twee Nederlanders werden in augustus met Oranje Europees kampioen in eigen land. Pruyser maakte zes goals in dat toernooi, waarvan twee in de finale tegen België. Bakker was goed voor één treffer.

Robert van der Horst was in 2015 de laatste Nederlander die werd uitgeroepen tot beste speler van de wereld. Ook Stephan Veen (1998 en 2000) en Teun de Nooijer (2003, 2005 en 2006) wonnen de prijs. Vorig jaar ging de award naar de Belg John-John Dohmen.

Vrouwen

Bij de vrouwen is met Welten één Nederlandse genomineerd. De Britse Alex Danson, de Amerikaanse Melissa Gonzalez, de Nieuw-Zeelandse Stacey Michelsen en de Argentijnse Delfina Merino zijn de andere kanshebsters.

Welten, die met Oranje vorige week de finaleronde van de Hockey World League won en in augustus ook Europees kampioen werd, won de award al eens in 2015. Vorig jaar ging de eretitel net als in 2009 naar de inmiddels gestopte Naomi van As.

Andere Nederlandse winnaressen zijn Mijntje Donners (2003), Minke Booij (2006), Maartje Paumen (2011 en 2012) en Ellen Hoog (2014).

Doelvrouw

In de categorie doelvrouw van het jaar maakt Anne Veenendaal kans om de award te winnen, en in de categorie voor meest talentvolle hockeyers komen Thierry Brinkman en Jorrit Croon bij de mannen en Frederique Matla, Laura Nunnink en Xan de Waard bij de vrouwen in aanmerking.

De winnaars worden bepaald aan de hand van het oordeel van een panel hockeydeskundigen en hockeypubliek. Fans kunnen online tot 14 januari hun stem uitbrengen.