Bondscoach Helle Thomsen van de handbalsters heeft lichte twijfels aan de vooravond van het WK in Duitsland. Een aantal van haar belangrijkste spelers is waarschijnlijk nog niet in de vorm die vereist is voor het toernooi.

"Nycke Groot is net terug van een blessure en heeft nog weinig gespeeld", vertelt de Deense coach. "Estavana Polman heeft thuis een baby van vijf maanden. Ze heeft hard getraind en is op de weg terug, maar het is afwachten of ze er ook al weer staat op zo'n groot toernooi."

"En Laura van der Heijden krijgt inmiddels wel meer speeltijd bij haar Hongaarse club, maar dat was aan het begin van het seizoen niet het geval. Kortom, ik moet nog bezien of ze al de juiste vorm hebben."

Het wegvallen van de zwangere Maura Visser noemt Thomsen ook een gemis, maar ze rekent erop dat Lynn Knippenborg de rol in de opbouw overneemt.

"De voorbereiding is wel heel goed geweest", vindt Thomsen. "Ik heb in de oefenstage met opzet veel speelsters laten meedoen, omdat er jong talent moet doorstromen. Ook was het goed om verschillende speelwijzen uit te proberen."

Handbalsters voelen druk om wereldkampioen te worden
60
Handbalsters voelen druk om wereldkampioen te worden

Reputatie

Thomsen beseft dat de reputatie van het Nederlands team is gegroeid door de recente successen: tweede op het WK van 2015, vierde op de Olympische Spelen van Rio en tweede op het EK van 2016.

"De groepsfase zullen we wel doorstaan, maar het is lichtzinnig om te denken dat we daar wel even doorheen wandelen. Zuid-Korea is een lastige ploeg, Servië heeft al zijn ervaren speelsters teruggehaald en is een sterk team en van Duitsland verwacht ik heel veel."

De Deense coach wil er maar mee zeggen dat Oranje zeker tot de favorieten behoort, maar geen enkele tegenstander mag worden onderschat. Het kan vanaf de achtste finales ook zomaar over zijn.

"Ik kan zo zeven, acht landen noemen die ons kunnen uitschakelen als wij een slechte dag hebben. Het WK is een zwaar toernooi. Spanje, Duitsland, Zweden, Montenegro, Roemenië, Denemarken: stuk voor stuk landen waar je zo van kunt verliezen."

De handbalsters beginnen het WK op zaterdag om 18.00 uur in Leipzig tegen Aziatisch kampioen Zuid-Korea. Poulegenoten Duitsland en Kameroen spelen vrijdag om 19.00 uur het openingsduel.