Mauro Maugeri, voormalig bondscoach van de Nederlandse waterpolosters, is donderdag op 58-jarige leeftijd overleden.

Dat meldt de Italiaanse website Waterpolo Development World. De Italiaan was in 2008 de opvolger van Robin van Galen, die Oranje naar goud loodste op de Olympische Spelen van Peking. Maugeri was al enige tijd ziek.

Maugeri was bondscoach van Nederland tot 2013. Toen werd hij ontslagen en vervangen door Arno Havenga.

Maugeri kon geen vervolg geven aan de successen die onder Van Galen waren geboekt. Als titelverdediger liep Oranje in 2012 de Olympische Spelen in Londen mis. Bovendien strandde Oranje zowel in 2009 als in 2011 op het WK in de kwartfinales. Tussendoor pakte de ploeg wel brons op het EK.

Londen

In 2012 volgden een tegenvallend EK in eigen land (zesde) en het mislopen van de Spelen van Londen. 
De zwembond verlengde het contract van de Italiaan, maar na een tegenvallend WK in 2013 werd assistent-bondscoach Havenga voortijdig als opvolger naar voren geschoven.

Maugeri was in Peking nog bondscoach van de Italiaanse vrouwenploeg, die in de kwartfinale van de Olympische Spelen als titelverdediger door Nederland met strafworpen werd uitgeschakeld. Na dat toernooi maakte hij de overstap naar Oranje.

Maugeri keerde na zijn bondscoachschap terug naar Italië, waar hij als clubtrainer actief bleef tot zijn ziekte begin dit jaar werken niet meer mogelijk maakte.