De Keniaan Eliud Kipchoge doet in april na een jaar afwezigheid weer mee aan de marathon van Londen en gaat daar een nieuwe aanval doen op het wereldrecord in de wedstrijd over 42,195 kilometer.

De olympisch kampioen focuste zich afgelopen jaar volledig op zijn recordpoging om de marathon onder de 2 uur te lopen. De 33-jarige Kipchoge bleef in mei op het circuit van Monza echter steken op 2.00.25.

In september deed hij wel mee aan de marathon van Berlijn. Kipchoge wilde in de Duitse hoofdstad het wereldrecord van zijn landgenoot Dennis Kimetto (2.02.57) verbeteren, maar hij bleef daar in de regen ruim een halve minuut boven.

Op 22 april gaat hij in Londen dus een nieuwe poging doen. "Veel hangt af van hoe goed ik kan trainen en hoe het weer op die dag is", zei Kipchoge donderdag. "Maar ik weet dat ik het in me heb om een wereldrecord te lopen."

Kipchoge zegevierde in 2015 en 2016 in Londen. Die laatste keer bleef de Keniaan slechts acht tellen boven het wereldrecord. Tijdens de komende editie heeft hij concurrentie van onder anderen Mo Farah.

Een marathon lopen binnen twee uur: is het mogelijk?
Een marathon lopen binnen twee uur: is het mogelijk?