De Europese atletiekfederatie lanceert bij de Europese Spelen van 2019 een volledig nieuw wedstrijdformat, dat nu al wordt beschouwd als de toekomst van de atletiek.

Gemengde teams van dertig landen gaan vijf dagen lang op tien onderdelen de strijd met elkaar aan. De wedstrijden duren niet langer dan twee uur per dag en er is sprake van een knock-outsysteem, dat eindigt in een finale. Slotstuk vormt een achtervolging in estafettevorm, genaamd 'The Hunt'. De Europese bond denkt dat het atletiektoernooi op deze manier aantrekkelijker wordt voor de toeschouwers.

De onderdelen die worden afgewerkt zijn de meest populaire onder de fans. Dat zijn de 100 meter, de 110 meter en 100 meter horden, de 4x400 meter estafette, het verspringen, hoogspringen en speerwerpen. Er wordt ook gedacht aan een mini-meerkamp.

De tweede editie van de Europese Spelen zijn in 2019 in de Wit-Russische stad Minsk. Nederland kreeg eerder het toernooi toegewezen, maar gaf de organisatie terug omdat de overheid niet wilde meefinancieren. Er staan vijftien sporten op het programma in Minsk.

Voorzitter Sebastian Coe van de internationale atletiekfederatie IAAF heeft zich in een eerder stadium positief uitgesproken over vernieuwingen met een hoger showelement. "Zodat de atletiek ook voor de volgende generatie relevant blijft."