Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft opnieuw vijf Russische sporters bestraft voor het overtreden van de dopingregels tijdens de Winterspelen van Sochi in 2014.

De atleten worden alsnog gediskwalificeerd, moeten hun medailles inleveren en mogen nooit meer meedoen aan Olympische Spelen.

Het betreft de bobsleeërs Dmitri Trunenkov en Aleksej Negodaylo, skeletonner Sergey Chudinov en de biatletes Jana Romanova en Olga Vilukhina.

Trunenkov en Negodaylo maakten deel uit van de Russische viermansbob die goud won in Sochi. Romanova en Vilukhina scoorden zilver op de Spelen in de stad aan de Zwarte Zee. Het aantal Russische olympiërs dat alsnog betrapt is op doping tijdens Sochi 2014 is op negentien gekomen.

Fraude

Een speciale commissie van het IOC heeft opnieuw onderzoek verricht naar alle urinemonsters van Russische deelnemers aan de Winterspelen van Sochi. Daartoe werd besloten nadat het antidopingbureau WADA had geconcludeerd dat Rusland op grote schaal had gefraudeerd.

Ook bekende directeur Grigori Rodshenkov van het dopinglab in Sochi dat er een dopingprogramma bestond voor vrijwel alle Russische olympiërs. De urinestalen zijn onderzocht op dopingsporen en daarnaast is er bekeken of er met de monsters is geknoeid.

Het IOC zette eerder onder anderen de schaatsers Olga Fatkulina en Aleksander Rumyantsev en de bobsleeërs Alexander Zubkov en Olga Stulneva buitenspel. Zubkov won in 2014 twee keer olympisch goud voor eigen publiek, Fatkulina veroverde zilver op de 500 meter.

Rusland won in Sochi het landenklassement met dertien keer goud, elf keer zilver en negen keer brons. Het IOC wil begin december een besluit nemen over deelname van Rusland aan de Winterspelen in februari in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.