Michael van Gerwen maakt kans om in december uitgeroepen te worden tot Sportman van het Jaar. De 28-jarige Brabander staat op een shortlist van in totaal elf sporters die is samengesteld door NOC*NSF, de NOS en een vakjury.

De nominatie van Van Gerwen is verrassend te noemen, want vorig jaar was hij niet eens in beeld bij de vakjury. Darts voldeed namelijk niet aan het gestelde criterium dat bij een niet-olympische sport minimaal 55 landen aan een WK moeten deelnemen.

Waar Van Gerwen vorig jaar om die reden niet door de voorselectie kwam, staat de nummer één van de wereld nu dus wel op de shortlist. Van Gerwen kroonde zich begin dit jaar tot wereldkampioen en won daarna onder meer de Premier League of Darts en de Grand Slam of Darts.

Ook onder anderen Tom Dumoulin en Max Verstappen staan op de shortlist. Dumoulin schreef dit jaar historie door de Giro d'Italia te winnen en zich tot wereldkampioen tijdrijden te kronen, terwijl Verstappen dit Formule 1-seizoen twee Grands Prix won.

Lieke Martens

Bij de vrouwen staat Lieke Martens op de shortlist van tien. De 24-jarige aanvalster van FC Barcelona won vorige zomer met de Oranjevrouwen het EK in eigen land en werd bovendien door de FIFA uitgeroepen tot beste voetbalster van de wereld. 

Andere namen op de shortlist zijn onder anderen Dafne Schippers, die haar wereldtitel op de 200 meter prolongeerde, en Annemiek van Vleuten, die goud pakte bij het WK tijdrijden. 

De knappe prestatie van Oranje op het EK voor vrouwen heeft naast Martens nog meer nominaties opgeleverd. Zo is bondscoach Sarina Wiegman genomineerd in de categorie Coach van het Jaar en maken de Oranjevrouwen kans om uitgeroepen te worden tot Sportploeg van het Jaar.

19 december

De vakjury maakt op zondag 3 december bekend welke sporters en sportploegen van de shortlist definitief worden genomineerd. De prijzen worden op 19 december uitgereikt op het NOC*NSF Sportgala.

De daadwerkelijke stemming vindt vlak voor de live tv-uitzending plaats. De stemmen van de genodigde sporters of coaches tellen voor 50 procent mee in de uitslag, de stemmen van de vakjuryleden staan voor de overige 50 procent.

De shortlists in alle categorieën:

Sportman van het Jaar: Michael van Gerwen, Tom Dumoulin, Max Verstappen, Sven Kramer, Dylan Groenewegen, Kenley Jansen, Sjinkie Knegt, Bauke Mollema, Kjeld Nuis, Jan Smeekens en Ferry Weertman.

Sportvrouw van het Jaar: Lieke Martens, Dafne Schippers, Chantal Blaak, Marit Bouwmeester, Anna van der Breggen, Nycke Groot, Ranomi Kromowidjojo, Annemiek van Vleuten, Kirsten Wild en Ireen Wüst

Coach van het Jaar: Roelof Bouwmeester, Jamie Morrison, Jac Orie, Jeroen Otter, Rana Reider, Dennis Sporrel, Rutger Tijssen, Gerard van Velde, Josy Verdonkschot, Ronald Vetter, Eelke van der Wal, Sarina Wiegman, Marcel Wouda.

Sportploeg van het Jaar: baanwielrenners, Oranjevrouwen, handbalsters, hockeysters, hockeyers, korfballers, vrouwen dubbelvier, shorttrackers, ploegenachtervolging schaatssters, ploegenachtervolging schaatsers, volleybalsters.

Paralympisch Sporter van het Jaar: Daniel Abrahum Gebru, Diede de Groot, Jeroen Kampschreur, Carmen Koedood, Bibian Mentel, Jetze Plat, Marlou van Rhijn, Chris Vos, Tim de Vries, Corné de Koning/Annika van der Meer, rolstoelbasketbalsters