Het internationaal olympisch comité (IOC) en het mondiale antidopingbureau WADA zijn volgens de Russische vicepremier Vitaly Mutko zelf schuldig aan het dopingschandaal bij de Winterspelen van 2014 in Sochi.

"De mensen worden gehersenspoeld met de bewering dat Rusland schuld aan alles heeft, maar ze vergeten dat het IOC en het WADA zelf verantwoordelijk zijn", meent Mutko in gesprek met het staatspersbureau R-Sport.

"Het WADA heeft gefaald in zijn taak erop toe te zien dat de dopingcontroles in Sochi goed verliepen. Ze zouden hun eigen mensen, die tijdens de Spelen in het dopinglaboratorium werkten, moeten aanpakken. Zaten ze soms te slapen?"

Het grootschalige schandaal in Sochi werd aan het licht gebracht door Grigory Rodchenkov, destijds directeur van het dopinglab. Hij bekende dat tientallen Russische atleten, onder wie vijftien medaillewinnaars, prestatiebevorderende middelen toegediend kregen.

Agenten van de Russische geheime dienst fungeerden als koeriers en wisselden de besmette urinestalen via een gat in de muur om voor stalen met eerder afgenomen schone urine van de sporters.

Beschuldigd

Het IOC heeft na eigen onderzoek inmiddels tien Russische olympiërs (zes langlaufers en vier skeletonners) alsnog beschuldigd van dopinggebruik in Sochi en voor het leven geschorst.

Bij de Winterspelen in eigen land won Rusland het medailleklassement met dertien keer goud, elf keer zilver en negen keer brons. Op 5 december besluit het IOC of Rusland mee mag doen aan de Winterspelen van komende februari in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

Mutko herhaalde andermaal dat de Russische overheid op geen enkele wijze betrokken zou zijn geweest bij het door de staat aangestuurde dopingsysteem.