Voormalig teamarts Amerikaanse turnbond bekent seksueel misbruik

Voormalig teamarts Larry Nassar van de Amerikaanse turnbond heeft bekend dat hij vrouwen en meisjes binnen de ploeg seksueel heeft misbruikt. Dat deed de Amerikaan woensdag tijdens zijn hoorzitting in Michigan.

De 54-jarige Nassar, die dertig jaar fungeerde als teamdokter bij de Amerikaanse turnbond en werkte bij de Michigan State University, pleitte schuldig op zeven aanklachten van seksueel misbruik.

Sinds vorig jaar september meldden zich al meer dan zestig vrouwen die Nassar beschuldigden van seksueel misbruik. Woensdag kwam daar ook drievoudig olympisch turnkampioene Gabrielle Douglas bij.

Eerder klaagden Aly Raisman en McKayla Maroney, die met Douglas goud wonnen met de Amerikaanse ploeg bij de Olympische Spelen van 2012 in Londen, de arts al aan. 

Spijt

Diverse getuigen verklaarden in de rechtbank dat de slachtoffers voornamelijk door Nassar werden misbruikt tijdens medische onderzoeken, soms ook als hun ouders in de buurt waren. 

Nassar, die al in 2015 werd ontslagen bij de Amerikaanse turnbond, zei in een verklaring in de rechtbank dat hij veel spijt heeft van zijn daden. "Ik was volledig de controle kwijt en daar heb ik heel veel spijt van. Ik beken nu schuld om de gemeenschap vooruit te helpen en de pijn bij de slachtoffers te stoppen."

Nassar zit al sinds vorig jaar vast op verdenking van misbruik en bezit van kinderporno. Door zijn bekentenis van zeven aanklachten riskeert hij een gevangenisstraf van minimaal 25 jaar.

Lees meer over:
Tip de redactie