Joost Luiten is zaterdag weinig opgeschoten met zijn derde rondgang bij het DP World Tour Championship. De Zuid-Hollander had 71 slagen (één onder par) nodig en verloor daarmee terrein op het slottoernooi in Dubai.

De 31-jarige Luiten begon donderdag bijzonder matig met 73 slagen (één boven par) en had er vrijdag 70 slagen (-2) nodig voor de achttien holes.

Daardoor staat Nederlands beste golfer na drie rondes op een totaal van 214 slagen, twee onder het baangemiddelde in de Verenigde Arabische Emiraten.

Luiten vindt zichzelf met die score terug op de gedeelde 47e positie, met een achterstand van dertien slagen op de koploper Justin Rose.

Die Engelsman leverde een scorekaart van -7 in en kwam daardoor uit op een totaal van 201 slagen. Hij houdt de Zuid-Afrikaan Dylan Frittelli en de Spanjaard Jon Rahm één slag onder zich.

Prijzengeld

Bij het DP World Tour Championship is de top zestig van de zogenaamde race naar Dubai uitgenodigd, ofwel de zestig golfers die dit jaar het meeste geld hebben verdiend op de Europese Tour. Luiten is de nummer 33 op die ranglijst.

Er is in totaal zo'n 7 miljoen euro aan prijzengeld te verdelen in Dubai. De winnaar ontvangt een cheque van 1.175.000 euro.