De Russische langlaufer Alexander Legkov gaat zijn levenslange schorsing aanvechten. "Mijn medaille is schoon'', meldt de winnaar van olympisch goud op de 50 kilometer vrije stijl in 2014 in Sochi via Instagram.

De 34-jarige Legkov en zijn landgenoot Evgeni Belov kregen vorige week van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) te horen dat zij nooit meer mogen meedoen aan Olympische Spelen.

Ze zijn de eerste Russische olympiërs die bijna vier jaar na de Spelen in de Zuid-Russische stad worden bestraft als gevolg van de omvangrijke fraude in het dopinglaboratorium dat de controles uitvoerde in Sochi.

"Ik ben de afgelopen jaren meer dan 150 keer getest en alle keren was ik schoon. Ik ben niet getest in Moskou en evenmin in Sochi, maar in Keulen, Lausanne en Dresden. Ik voel me het slachtoffer van een strafprocedure waarvan niemand weet of die wel eerlijk is'', aldus Legkov, die in Sochi ook nog zilver behaalde op de 4x10 kilometer estafette.

Het IOC zei vorige week dat er de komende tijd nog meer schorsingen naar buiten zullen komen. Het comité neemt begin december een besluit over deelname van Rusland aan de Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang (9-25 februari 2018).