Michel Butter genoot met volle teugen van de marathon in New York. Op zijn 32e verjaardag eindigde hij zondag als zesde, nadat hij zelfs even op kop had gelopen.

"Dat is echt fantastisch", zegt Butter tegen de NOS. "Ik liep toevallig voorop op het stuk na Queensboro Bridge, hét moment van het parcours. Je loopt dan First Avenue op, daar staan zo veel mensen."

"Maar uiteindelijk blijft het wel een race", stelt de atleet. Hij finishte in 2:12.39 op de zesde plaats, achter de Kenianen Geoffrey Kamworor en Wilson Kipsang, de Ethiopiërs Lelisa Desisa en Lemi Berhanu en de in Eritrea geboren Zwitser Tadesse Abraham.

In april liep Butter in de marathon van Rotterdam nog een tijd van 2:11.00. Zijn persoonlijk record uit 2012 staat op 2:09.59.

Lagedruktent

Ter voorbereiding bracht Butter in Nederland vier weken lang en twaalf uur per dag door in een lagedruktent om zo een hoogtestage te simuleren.

"Achteraf gezien was dat het allemaal waard. In eerste instantie wilde ik bij de eerste acht eindigen, maar ik wist dat ik dan boven mezelf moest uitstijgen. En nu eindig ik zelfs zesde."

"Ik denk dat dit een van de grootste marathons ter wereld is, zo niet de grootste. Dat ik uitgerekend hier als zesde eindig, geeft wel aan dat ik er nu wel bij hoor."