Viervoudig olympisch kampioen Mo Farah beëindigt na zes jaar de samenwerking met zijn omstreden coach Alberto Salazar. Hij keert terug naar Londen en gaat daar verder onder leiding van Gary Lough.

Atleet Farah, die in zowel 2012 als 2016 olympisch kampioen werd op de 5000 en 10.000 meter, benadrukt dat zijn beslissing is gericht op zijn gezin en niets te maken heeft met de recente dopingaantijgingen tegen Salazar.

"Ik verlaat het Nike Oregon Project en Alberto Salazar niet vanwege de dopingperikelen. Dat speelt al ruim twee jaar, dus dan was ik al eerder weggegaan", zegt de 34-jarige Brit tegen The Sun.

"Zoals ik altijd heb gezegd, geloof ik in een schone sport en ben ik ervan overtuigd dat iedereen die de regels overtreedt gestraft wordt. USADA heeft Alberto niet vervolgd en ik heb ook nooit aan hem getwijfeld."

Het Amerikaanse antidopingbureau USADA bevestigde in februari van dit jaar een onderzoek naar de Amerikaan Salazar, die zijn trainingscentrum heeft in Oregon en ook onder anderen de Nederlandse Sifan Hassan begeleidt.

Gezondheidsrisico's

Uit een USADA-rapport van maart 2016 kwam naar voren dat Salazar naast het overtreden van dopingregels "onaanvaardbare gezondheidsrisico's" nam met zijn atleten.

Zo zou hij het weliswaar niet verboden aminozuur L-carnitine via een verboden wijze met infuus hebben toegediend en medicijnen hebben voorgeschreven waar geen medische noodzaak voor was. Salazar heeft alle aantijgingen altijd ontkend.

Farah zette in augustus na de WK atletiek in Londen, waar hij voor de derde keer goud pakte op de 10.000 meter en zilver op de 5000 meter, een punt achter zijn succesvolle carrière op de baan om zich te gaan toeleggen op marathons.

Zijn nieuwe coach Lough is oud-trainer en echtgenoot van voormalig marathonloopster Paula Radcliffe.