Michael van Gerwen heeft zondag op overtuigende wijze de halve finales op het EK darts bereikt. De Brabantse nummer één van de wereld was in de kwartfinales in het Belgische Hasselt met 10-5 te sterk voor de Australiër Simon Whitlock.

Van Gerwen begon scherp aan de wedstrijd en liep razendsnel uit naar een 8-2 voorsprong. Whitlock stribbelde in de slotfase nog wel even tegen, maar kon een dikke nederlaag niet voorkomen.

Van Gerwen noteerde een gemiddelde van 100,80, iets lager dan vrijdag in de achtste finales toen hij tegen de Engelsman Ian White 105,41 punten met drie pijlen haalde.

Voor een plek in de finale stuit Van Gerwen later op zondag wederom op een Australiër. Kyle Anderson zette verrassend de Oostenrijker Mensur Suljovic met 10-7 opzij.

Dat betekent dat er geen herhaling komt van de finale van vorig jaar. Toen pakte Van Gerwen zijn derde opeenvolgende Europese titel door Suljovic te kloppen.

Nederlanders

Van Gerwen is de laatst overgebleven Nederlander op het EK. Benito van de Pas, Jelle Klaasen (beiden achtste finales), Vincent van der Voort, Christian Kist en Jan Dekker (allen eerste ronde) zijn al uitgeschakeld.

Niet alle topdarters geven dit jaar acte de presence op het EK. Raymond van Barneveld is er net als onder anderen Gary Anderson, Phil Taylor, Adrian Lewis en James Wade niet bij.

Zij zijn in de twaalf Euro-toernooien die de voorbije maanden op het programma stonden weinig in actie gekomen en hebben daarom onvoldoende punten gepakt om een startbewijs voor de major af te dwingen.