Michael van Gerwen heeft vrijdag op indrukwekkende wijze de kwartfinales van het EK darts bereikt. De Brabantse nummer één van de wereld had in de achtste finales in het Belgische Hasselt geen kind aan de Engelsman Ian White: 10-1.

Van Gerwen moest alleen in de derde leg zijn meerdere erkennen in White. Met 105,41 gooide 'Mighty Mike' vooralsnog het hoogste gemiddelde van het toernooi.

Voor een plek in de halve finales neemt Van Gerwen het zondag op tegen de Australiër Simon Whitlock, die de Engelsman Alan Norris op een whitewash trakteerde: 10-0.

Jelle Klaasen vond zijn Waterloo in de achtste finales. De Alphenaar was niet opgewassen tegen de Australiër Kyle Anderson: 6-10.

Klaasen kwam al heel snel op een 0-3 achterstand te staan en slaagde er in het restant van de partij niet in het tij te keren.

Anderson stuit in de kwartfinales op de winnaar van de wedstrijd tussen de Oostenrijker Mensur Suljovic en de Welshmen Gerwyn Price.

Eerder op vrijdag slaagde Benito van de Pas erin om zich voor de achtste finales te plaatsen. De Tilburger won ternauwernood van Purmerender Vincent van der Voort (6-5) en kruist zaterdag de degens met de Engelsman Michael Smith.

Van Barneveld

Van Gerwen ging er in de afgelopen drie jaar telkens met de Europese titel vandoor. Hij was vorig jaar in de finale te sterk voor Suljovic.

Niet alle topdarters geven dit jaar acte de presence op het EK. Raymond van Barneveld is er net als onder anderen Gary Anderson, Phil Taylor, Adrian Lewis en James Wade niet bij.

Zij zijn in de twaalf Euro-toernooien die de voorbije maanden op het programma stonden weinig in actie gekomen en hebben daarom onvoldoende punten gepakt om een startbewijs voor de major af te dwingen.