Benito van de Pas heeft zich vrijdag geplaatst voor de achtste finales van het EK darts. De nummer veertien van de wereld rekende in de eerste ronde in het Belgische Hasselt in een Nederlands onderonsje af met Vincent van der Voort: 6-5.

Van de Pas had wel het geluk dat Van der Voort bij een 4-5 stand twee wedstrijdpijlen miste. De 24-jarige Tilburger profiteerde in de beslissende elfde leg optimaal van die missers en maakte het karwei met een twaalfdarter af.

Voor een plek in de kwartfinales neemt Van de Pas het zaterdag op tegen de winnaar van de partij tussen de Engelsman Michael Smith en diens landgenoot Nathan Aspinall.

Van de Pas-Van der Voort was de derde partij in de eerste ronde die tussen twee Nederlanders ging. Donderdag al won Michael van Gerwen met 6-2 van Jan Dekker en zette Jelle Klaasen de geblesseerde Christian Kist met liefst 6-0 opzij.

Van Gerwen stuit vrijdagavond in de achtste finales op de Engelsman Ian White. Klaasen kruist dan de degens met de Australiër Kyle Anderson.

Van Barneveld

Van Gerwen ging er in de afgelopen drie jaar telkens met de Europese titel vandoor. De mondiale nummer één was vorig jaar in de finale te sterk voor de Oostenrijker Mensur Suljovic.

Niet alle topdarters geven dit jaar acte de presence op het EK. Raymond van Barneveld is er net als onder anderen Gary Anderson, Phil Taylor, Adrian Lewis en James Wade niet bij.

Zij zijn in de twaalf Euro-toernooien die de voorbije maanden op het programma stonden weinig in actie gekomen en hebben daarom onvoldoende punten gepakt om een startbewijs voor de major af te dwingen.