Joost Luiten heeft zaterdag koppositie niet weten vast te houden bij de Valderrama Masters. De 31-jarige golfer zakte in de derde en voorlaatste ronde in Zuid-Spanje naar de derde plek.

Luiten ging zaterdag rond in 71 slagen, waarmee hij precies het baangemiddelde volgde. De Bleiswijker gaat de laatste dag in met twee slagen achterstand op de nieuwe leider, de Spanjaard Sergio Garcia.

De winnaar van de Masters had 68 slagen (-3) nodig voor zijn derde ronde over de banen van Real Club Valderrama in Sotogrande. Garcia kwam daarmee op een totaal van 205.

De Engelsman Daniel Brooks nestelde zich tussen Garcia en Luiten in op de tweede plaats dankzij een knappe derde ronde van 64 slagen, met daarin liefst negen birdies en ook twee bogeys. Brooks staat nu tweede met 206 slagen, Luiten is de nummer drie met 207.

Albatross

Luiten stond na de eerste dag samen met Garcia al aan kop. Beiden liepen een openingsronde van 66 slagen. De Rotterdammer had vrijdag één slag minder nodig dan de Spaanse favoriet (70 tegenover 71) en nam daarmee alleen de leiding. Luiten produceerde tijdens zijn tweede rondje onder meer een zeldzame albatross (drie onder par).

Zaterdag bleef zo'n uitschieter uit bij de Rotterdammer. Hij zette drie birdies tegenover drie bogeys en moet daardoor zondag in de achtervolging.

Luiten heeft vijf toernooizeges op de Europese Tour op zak. Zijn laatste overwinning behaalde hij vorig jaar bij het KLM Open. Dit jaar eindigde hij pas één keer in de top tien, in Wenen (gedeeld zevende).