Wereldkampioen schaken Magnus Carlsen doet begin volgend jaar weer mee aan het Tata Steel Chess Tournament. Ook oud-wereldkampioen en oud-winnaar Viswanathan Anand komt naar Wijk aan Zee.

De organisatie maakte woensdag bij een presentatie in Hilversum de voorlopige deelnemerslijst bekend.

Daarop staan ook de Nederlander Anash Giri, de Amerikaanse winnaar van vorig jaar Wesley So, voormalig wereldkampioen Vladimir Kramnik uit Rusland en de Chinese Hou Yifan, de voormalige wereldkampioen bij de vrouwen.

Met nummer één van de wereld Carlsen, de Amerikaan Fabiano Caruana (vierde), Kramnik (vijfde), Shakhryar Mamedyarov uit Azerbeidzjan  (zesde), So (zevende) en Anand (negende) heeft het Nederlandse toernooi zes schakers uit de top tien van de wereldranglijst weten te strikken voor zijn tachtigste editie.

"Ik ben bijzonder verheugd over de deelname van vier wereldkampioenen", aldus toernooidirecteur Jeroen van den Berg. "De deelname van met name Kramnik en Anand in deze jubileumeditie is heel bijzonder, omdat het alweer enige jaren geleden is dat zij in Wijk aan Zee hun opwachting maakten."

Anish Giri bij de presentatie in Hilversum

Anish Giri bij de presentatie in Hilversum

Giri

De Noor Carlsen won het Tata Steel Chess Tournament al vijf keer: in 2008, 2010, 2013, 2015 en 2016. De Indiër Anand was de beste in Wijk aan Zee in 1989, 1998, 2003, 2004 en 2006.

Giri wil de eerste Nederlander sinds Jan Timman in 1985 worden die het toernooi op zijn naam schrijft.

Het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats van 12 tot en met 28 januari 2018. Behalve in Wijk aan Zee worden er ook wedstrijden in Groningen en Hilversum gespeeld.