Brad Jackson is de nieuwe schipper van Team AkzoNobel, dat zondag in Alicante begint aan de Volvo Ocean Race. De 49-jarige Nieuw-Zeelander is de opvolger van de Nederlander Simeon Tienpont, die afgelopen vrijdag verrassend op non-actief werd gezet wegens contractbreuk.

Jackson behoorde al tot de bemanning van de Nederlandse boot. Het wordt zijn eerste avontuur als schipper in de zeilrace om de wereld. Als bemanningslid heeft hij er al zes op zijn naam staan. Drie keer zat hij aan boord van het winnende jacht.

Jackson was tijdens de vorige editie van de Volvo Ocean Race (2014-2015) de coach van de Zweedse vrouwenboot SCA.

"Het is voor mij een voorrecht om een team te leiden dat zó getalenteerd en gemotiveerd is als deze bemanning, zowel op het water als op het land", liet Jackson weten. "Simeon Tienpont verdient alle waardering voor de samenstelling van deze ploeg. Na zijn vertrek hebben we moeilijke tijden doorgemaakt, maar ik ben er trots op hoe ons team heeft gereageerd. We gaan ons nu volledig richten op de race."

Conflict

Tienpont had eerder op maandag nog aangegeven ondanks een conflict tussen zijn bedrijf Steam Ocean en AkzoNobel graag aan het roer te willen staan tijdens de Ocean Race. 

AkzoNobel maakte vrijdagavond, amper 24 uur voor de eerste havenrace in Alicante, bekend dat het Tienpont had weggestuurd wegens 'contractbreuk'. Het chemiebedrijf gaf toen geen verdere verklaring, maar kwam zondag alsnog met een toelichting.

Volgens AkzoNobel heeft Steam Ocean, het bedrijf waar ook alle andere bemanningsleden onder contract stonden, afspraken geschonden. "Die zijn zo serieus, dat het voor ons aanleiding was om met onmiddellijke ingang het contract met Steam te beëindigen", aldus een woordvoerder.

De eerste etappe van de Volvo Ocean Race, van Alicante naar Lissabon, begint zondag.