Epke Zonderland heeft zondagavond zilver veroverd op rek bij de WK turnen in Montreal. Met Bart Deurloo ging ook het brons naar een Nederlander.

In 2013 en 2014 werd de 31-jarige Zonderland wereldkampioen. De vijf jaar jongere Deurloo pakte niet eerder een medaille op een WK.

Zonderland, olympisch kampioen van Londen 2012, miste onderweg de rekstok met één hand en slingerde even aan één arm. Zijn oefening met één combinatie van vluchtelementen en twee losse leverde desondanks een score van 14,233 op.

De Kroaat Tin Srbic ging daar verrassend overheen: 14,433. Deurloo zette in zijn eerste WK-toestelfinale een keurige score van 14,200 neer. Vorig jaar werd Deurloo als meerkamper vijftiende op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Zonderland kwam toen ten val in de finale op rek.

Vijfde medaille

De eindstrijd in Montreal was pas de tweede WK-finale ooit met twee Nederlanders. In 2007 in Stuttgart werden Zonderland en Jeffrey Wammes respectievelijk vierde en vijfde op rek.

Twee jaar later pakte Zonderland in Londen zijn eerste WK-medaille (zilver). In 2010 moest hij in Rotterdam opnieuw genoegen nemen met zilver, waarna hij in Antwerpen en Nanning goud veroverde. Het zilver in Montréal is dus zijn vijfde plak ooit op een WK.

De gouden optredens van Zonderland in 2013 en 2014 werd ook erna door niemand overtroffen. In Montreal leek hij zijn oude niveau te naderen, maar ging het in de finale toch mis. Zonderland miste na de Cassina/Kovacs de rekstok met zijn linkerhand en maakte aan één arm een draai om zijn oefening nog te vervolgen met twee losse vluchtelementen en een geslaagde afsprong.

Deurloo slaagde er niet in zijn gewenste 'triple' uit te voeren. Na de combinatie van vluchtelementen Kovacs/Cassina kwam hij niet goed uit om de Kolman er meteen achteraan te doen. Met de Yamawaki als vierde vluchtelement en een klein stapje bij de afsprong kwam de Ridderkerker tot 14,200.