Erlingur Richardsson is de nieuwe bondscoach van de Nederlandse handballers. De IJslander heeft donderdag een driejarig contract ondertekend en begint per direct met zijn werkzaamheden.

Richardsson maakt zijn debuut op 25 oktober tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland in Rotterdam.

Richardsson is de opvolger van Joop Fiege, die vorige maand uit onvrede over het topsportbeleid van het Nederlands handbalverbond (NHV) zijn functie als bondscoach neerlegde. De Nederlander had begin augustus zijn contract bij het NHV nog met twee jaar verlengd.

Volgens het NHV past Richardsson bij de Nederlandse handbalstijl. "Zijn ideeën en aanpak sluiten goed aan bij onze ambities en handbalfilosofie. Hij is een bouwer voor de lange termijn, waarbij plaatsing voor het EK in 2020 als prominent doel gesteld staat'', legde technisch directeur Paul van Gestel uit.

Ervaring

Richardsson heeft de nodige internationale ervaring. Hij is onder meer coach geweest van het Oostenrijkse West Wien en het Duitse Füchse Berlin. Daarnaast heeft hij de nationale selectie van IJsland onder 20 onder zijn hoede gehad en heeft hij vier jaar als assistent-bondscoach van de IJslandse mannenselectie gewerkt.

Richardsson kijkt uit naar zijn nieuwe uitdaging. "De selectie ziet er volgens mij heel interessant uit, met veel talentvolle spelers. Het NHV is zeer ambitieus en ik deel die ambities. Ik heb zin om met de spelersgroep aan de slag te gaan.''