Marit Bouwmeester heeft woensdag direct de leiding gegrepen bij het EK Laser Radial. De regerend olympisch- en wereldkampioene sloot woensdag de eerste racedag in Barcelona af met twee tweede plaatsen.

Bouwmeester staat daarmee op vier punten. De Poolse Agata Barwinska volgt met negen punten en de Deense Anne-Marie Rindom heeft er elf.

Maxime Jonker bezet de twaalfde plek. De geboren Gelderse eindigde de eerste race als zevende en de tweede als twaalfde, waardoor ze in totaal negentien punten in de wacht sleepte. 

Bouwmeester veroverde eind augustus haar derde wereldtitel in de Laser Radial-klasse. Vorig jaar in Rio de Janeiro pakte ze bovendien olympisch goud, nadat ze vier jaar eerder bij de Spelen in Londen genoegen had moeten nemen met zilver.

De EK Laser Radial zouden aanvankelijk dinsdag van start gaan. Het organisatiecomité besloot zich echter aan te sluiten bij de algemene staking die dinsdag plaatsvond in Catalonië, als reactie op het politiegeweld tijdens het referendum voor onafhankelijkheid van afgelopen zondag.