De Nederlandse handbalsters hebben in hun tweede kwalificatieduel voor het EK van 2018 een monsterzege geboekt. De ploeg van bondscoach Helle Thomsen was zondag in Pristina met maar liefst 12-40 te sterk voor Kosovo.

Estavana Polman maakte haar eerste doelpunten sinds haar rentree bij Oranje, nadat ze eind juni beviel van een dochter. De Arnhemse, die maanden aan de kant stond door haar zwangerschap, was zes keer trefzeker. Loïs Abbingh was met acht goals topscorer aan Nederlandse zijde.

Afgelopen woensdag deed Polman ook al mee in het eerste EK-kwalificatieduel met Wit-Rusland, maar toen kwam ze niet tot scoren. Ook die wedstrijd zette Nederland afgelopen woensdag om in winst: 33-21.

Door de twee overwinningen gaat de formatie van Thomsen met vier punten uit twee wedstrijden aan de leiding in de groep. Hongarije, de derde tegenstander in de poule, staat eveneens op vier punten, maar heeft een minder doelsaldo.

Op 21 maart gaat Oranje op bezoek bij Hongarije. De beste twee landen in de poule plaatsen zich voor het eindtoernooi in Frankrijk.

Bij het EK van vorig jaar greep Nederland in Zweden net naast de Europese titel. In de finale werd met 29-30 verloren van Noorwegen.