Bondscoach Jamie Morrison was na het behalen van de EK-finale met de Nederlandse volleybalsters vooral trots op de manier waarop zijn ploeg zich in de beslissende set herstelde.

Oranje haalde zaterdag de eindstrijd door gastland Azerbeidzjan met 3-2 (20-25, 25-19, 25-19 en 25-27, 15-12) te kloppen.

In het vierde bedrijf verspeelde de formatie van Morrison een matchpoint. Azerbeidzjan trok vervolgens de set naar zich toe, maar Nederland herpakte zich in de beslissende set.

"Ik ben trots op de manier waarop mijn ploeg zich herstelde in de vijfde set", zei Morrison na afloop van de wedstrijd tegen de NOS. "Ze bleven rustig en speelden weer als aan het begin van de vierde set."

De 36-jarige Amerikaan sprak over een memorabele wedstrijd. "Ik houd van concurrentie. De vijfde set was misschien niet nodig, maar dit soort wedstrijden blijf je je herinneren."

Guidetti

Het is de tweede keer op rij dat de volleybalsters de EK-finale haalden. Twee jaar geleden verloren ze voor eigen publiek in de eindstrijd van Rusland.

In de finale neemt Oranje het op tegen Servië dat in de halve finale te sterk was voor het Turkije van bondscoach Giovanni Guidetti. De Italiaan was van begin 2015 tot eind vorig jaar bondscoach van de Nederlandse volleybalvrouwen.

De finale van het EK staat zondag op het programma. In 1995 veroverde Nederland zijn enige Europese titel tot dusver.