De Nederlandse handbalsters hebben hun eerste kwalificatieduel voor het EK van 2018 gewonnen. De ploeg van bondscoach Helle Thomsen was woensdagavond in Eindhoven met 33-21 te sterk voor Wit-Rusland.

Estavana Polman maakte haar rentree bij Oranje, nadat ze eind juni beviel van een dochter. De Arnhemse speelde eind vorig jaar haar laatste interland. Op het EK in Zweden pakte ze met de handbalsters zilver.

Polman stond daarna maanden aan de kant door haar zwangerschap. Onlangs maakte de 25-jarige spelverdeelster haar rentree bij haar Deense club Esbjerg.

Wit-Rusland kon tot 7-7 gelijke tred houden met Nederland, maar vervolgens sloeg de thuisploeg een gaatje. Bij rust leidde de nummer twee van het vorige EK met 16-10 en in de tweede helft breidde het de voorsprong verder uit.

Twee assists

Polman kwam zelf niet tot scoren tegen Wit-Rusland, maar zorgde wel voor twee assists. Loïs Abbingh kroonde zich met zes doelpunten tot topscorer. Delaila Amega luisterde haar debuut bij Oranje op met een treffer.

De handbalsters zijn in de EK-kwalificatiepoule verder ingedeeld bij Hongarije en Kosovo. De beste twee landen in de poule plaatsen zich voor het eindtoernooi in Frankrijk. Op zondag 1 oktober speelt de formatie van Thomsen de volgende wedstrijd uit tegen Kosovo.

Bij het EK van vorig jaar greep Nederland in Zweden net naast de Europese titel. In de finale werd met 29-30 verloren van Noorwegen.