Volleybalsters bereiken kwartfinales EK na overtuigende zege op Kroatië

De Nederlandse volleybalsters hebben zich dinsdag geplaatst voor de kwartfinales van het EK in Azerbeidzjan en Georgië. De ploeg van bondscoach Jamie Morrison rekende in de tussenronde af met Kroatië.

Oranje was in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Baku met 3-0 te sterk voor de Kroatische vrouwen. De setstanden waren 25-18, 25-8 en 25-21.

In de kwartfinales neemt de verliezend finalist van het vorige EK het op tegen Italië, de nummer zeven van de wereld. Die wedstrijd staat komende donderdag op het programma in Baku.

Nederland sloeg halverwege de eerste set een gaatje tegen Kroatië en liep aan het einde van de set steeds verder uit. In het tweede bedrijf nam de nummer acht van de wereld al snel een ruime voorsprong en die werd niet meer weggegeven.

Kroatië, de mondiale nummer negentien, liet zich niet van de wijs brengen door de 2-0 achterstand en nam in de derde set een 7-1 voorsprong. De formatie van Morrison herstelde zich op tijd en pakte mede dankzij de smashes van invalster Celeste Plak ook de derde set.

Buijs

Anne Buijs had met zestien punten het grootste aandeel in de overwinning. Robin de Kruijf behoorde wel weer tot de selectie, maar kwam nog niet in actie. De middenaanvalster liep vorige week een enkelblessure op tijdens de training.

Oranje eindigde in de groepsfase met zes punten als tweede achter Servië, waardoor het zich plaatste voor de tussenronde. In de poule klopte Nederland buurland België en Tsjechië en verloor het van Servië.

Twee jaar geleden haalde Nederland voor eigen publiek de finale van het EK, waarin Rusland te sterk was.

Lees meer over:
Tip de redactie