Kromowidjojo laat keelamandelen verwijderen na jaren van klachten

Ranomi Kromowidjojo heeft onlangs haar keelamandelen laten verwijderen in de hoop dat ze richting de Olympische Spelen van 2020 minder vaak geveld zal worden door ontstekingen.

De 27-jarige Kromowidjojo kondigde vorige maand aan dat ze doorgaat met zwemmen tot de Zomerspelen in Tokio.

Om nog zeker drie jaar op topniveau te kunnen blijven presteren heeft de Groningse onlangs haar keelamandelen laten verwijderen. "Ik had al jarenlang last van ontstekingen en dat was heel erg vervelend", vertelt ze aan SwimSwam.

"Elk jaar kon ik zo'n vier weken niet trainen en dat kwam altijd op een onverwacht moment, dus ik hoop dat ik nu niet meer gehinderd zal worden door deze klachten."

Vloeibaar voedsel

Kromowidjojo onderging de ingreep een kleine twee weken geleden en heeft de training intussen hervat. De drievoudig olympisch kampioene bereidt zich momenteel voor op de tweede reeks wereldbekerwedstrijden, te beginnen volgende week in Hongkong.

Na haar operatie lag ze liefst twaalf dagen niet in het zwembad en kon ze niet trainen. "De eerste 48 uur na de ingreep zijn cruciaal", legt ze uit. "Dan moet je voorkomen dat je bloedingen of infecties krijgt. De eerste week heb ik helemaal niet gepraat en heb ik alleen maar vloeibaar voedsel naar binnen gewerkt."

Ondanks haar moeizame start van de voorbereiding ligt Kromowidjojo naar eigen zeggen wel op schema voor het tweeluik World Cup-wedstrijden. Na de tussenstop in Hongkong vertrekt ze naar Doha in Qatar.

Vorige maand maakte Kromowidjojo indruk bij de World Cup in Berlijn, waar ze op de 50 meter kortebaan als eerste vrouw onder de magische grens van 23 seconden dook en het wereldrecord aanscherpte tot 22,93.

Lees meer over:
Tip de redactie