Esther Vergeer is woensdag aangesteld als chef de mission van de paralympische ploeg bij de Winterspelen van 2018 in Pyeongchang.

"Ik ben heel blij en trots dat ik deze taak mag vervullen voor NOC*NSF en met TeamNL", aldus de voormalig rolstoeltennisster in een eerste reactie op Twitter.

"Dat ik op deze manier verder kan bouwen aan de paralympische sport is iets wat ik ontzettend gaaf vind."

Vergeer was vorig jaar bij de Zomerspelen in Rio de Janeiro al assistent van André Cats, die na dat evenement NOC*NSF achter zich liet en als technisch directeur van de KNZB verder ging.

"Ik vond het toen zo'n waanzinnige beleving om het succes van dichtbij mee te kunnen maken. Dat smaakte naar meer", legt Vergeer uit.

"Ik denk dat ik de ervaring die ik als sporter heb, maar nu ook de ervaring die ik als staflid heb, absoluut kan meenemen naar het chef de missionschap."

470

Vergeer zette in 2013 een punt achter haar glansrijke sportieve loopbaan. Ze veroverde onder meer zeven gouden medailles op de Paralympische Spelen en kroonde zich 27 keer tot Grand Slam-kampioene.

De 36-jarige Woerdense heeft ook nog altijd de langste ongeslagen reeks achter haar naam staan. Ze zette haar laatste 470 partijen in een overwinning om.