Een Franse aanklager heeft dinsdag gezegd bewijzen te hebben voor omvangrijke omkoopschandalen georganiseerd rond Papa Massata Diack, zoon van de voormalige voorzitter van de internationale atletiekfederatie (IAAF) Lamine Diack.

Het zou gaan om meerdere aantoonbare betalingen aan leden van de IAAF en het IOC, om bij grote sportevenementen stemmen te regelen voor bepaalde steden.

Vermoedelijk gaat het daarbij met name om de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro en die van Tokio, die in 2020 worden gehouden.

De federale politie van Brazilië deed in dat kader eerder op dinsdag een inval in het huis van Carlos Arthur Nuzman, de baas van het organisatiecomité van de Olympische Spelen van vorig jaar in Rio de Janeiro. De 75-jarige Nuzman moest zich volgens Braziliaanse media op het politiekantoor melden voor verhoor.

Onderzoek

De ethische commissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) startte eerder dit jaar een onderzoek naar mogelijke corruptie rond de toewijzing van de Zomerspelen aan de Braziliaanse stad.

Aanleiding is een transactie van 1,5 miljoen dollar (1,3 miljoen euro) van een Braziliaanse zakenman naar de zoon van oud-IAAF-voorzitter en IOC-lid Lamine Diack, enkele dagen voor de stemming in Kopenhagen. De Franse justitie heeft daar bewijs voor en trekt nu samen op met het IOC en de Braziliaanse politie in het onderzoek.

Niet alleen Diack junior, maar ook bestuurders uit andere Afrikaanse landen zouden flinke geldbedragen hebben ontvangen uit Brazilië.

De IOC-leden gaven Rio de Janeiro bij de verkiezing de voorkeur boven Madrid, Tokio en Chicago.