​Henk Grol stapt definitief over naar de klasse boven de 100 kilogram. De 32-jarige judoka wil als zwaargewicht naar de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

De meervoudig Europees kampioen kwam de laatste tien jaar uit in de klasse tot 100 kilogram, maar maakt met het oog op fysiek ongemak de overstap naar een zwaardere categorie.

"Ik ga niet meer afvallen, ik word zwaargewicht", bevestigde Grol zaterdagavond in het radioprogramma Langs de Lijn. De geboren Veendammer liet in het voorjaar van 2016 al eens doorschemeren dat hij overwoog zwaargewicht te worden.

Grol is niet bang dat zijn zwakke knie, die hem deelname aan de WK belette, nog meer belast zal worden in de zwaardere gewichtsklasse. "Die knie wordt juist kwetsbaar als ik afval."

"Als mijn lichaamsvet onder de tien procent komt, krijg ik allemaal klachten, dan ben ik gevoelig voor infecties. Artsen hebben mij daarvoor gewaarschuwd, het leek hen niet verstandig."

"Bondscoach Maarten Arens heeft altijd gezegd dat ik naar het zwaargewicht zou moeten, omdat dat vrijheid geeft. Het kost me veel energie, ik heb de hele zomer onwijs moeten diëten, dat is ook voor mijn privéleven heel belastend. Ik ben 32 en wil ook nog plezier hebben."

Olympische Spelen

Grol hoopt zijn loopbaan in de klasse boven de 100 kilogram nog wat te kunnen rekken en zelfs deel te kunnen nemen aan de Zomerspelen van over drie jaar. "Zolang mijn lichaam nog functioneert en de resultaten komen, blijf ik doorgaan."

De drievoudig Europees kampioen legde twee keer beslag op olympisch eremetaal. Zowel in 2008 (Peking) als 2012 (Londen) won hij brons. Hij pakte ook drie keer zilver op een WK.

Hij wilde deze week juist zijn rentree maken bij de WK. In de aanloop naar het toernooi in Boedapest liep hij echter een scheur in de binnenband van zijn rechterknie op.