De Nederlandse volleyballers hebben Frankrijk laten ontsnappen op het EK in Polen. Het team van bondscoach Gido Vermeulen liet zondag in Katowice drie wedstrijdpunten onbenut tegen de titelverdediger en verloor uiteindelijk met 3-2.

Frankrijk is niet alleen de regerend Europees kampioen, maar won vorige maand ook de World League door Brazilië in de eindstrijd aan de kant te zetten.

Oranje stond zondag de eerste set af met 22-25. Halverwege de tweede set kantelde de wedstrijd. Nederland sloeg (met een uitblinkende Nimir Abdelaziz) op belangrijke momenten toe en won met 25-23, gevolgd door een overwinning in de derde set van 25-21. 

De stunt leek daarna aanstaande, maar Frankrijk overleefde in de vierde set drie wedstrijdpunten en bleef in de race (28-30). Frankrijk was in de beslissende vijfde set met 12-15 te goed.

Nederlaag

Nederland begon het EK vrijdag met een nederlaag tegen Turkije. Omdat de wedstrijd tegen Frankrijk twee sets opleverde, is het team van Vermeulen nog niet uitgeschakeld.

Maandag is dan wel een overwinning van 3-0 of 3-1 in de ontmoeting met koploper België nodig. De Belgen wonnen in Polen zowel van Frankrijk als Turkije, allebei de duels met 3-2.

België en Turkije hebben vier punten, Frankrijk drie en Nederland één. De poulewinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor de kwartfinales. De nummers twee en drie spelen een play-offronde.