De Nederlandse hockeysters hebben zich donderdag geplaatst voor de finale van het Europees kampioenschap in eigen land.

Oranje was in het vernieuwde Wagener Stadion in Amstelveen met 1-0 te sterk voor titelverdediger Engeland.

Marloes Keetels nam in de 48e minuut de enige treffer van de wedstrijd voor haar rekening.

Nederland had als wereldkampioen nog een paar rekeningen te vereffenen met Engeland. Zowel in de EK-finale in 2015 als in de olympische finale in 2016 moest Oranje het goud, na shoot-outs, aan de Britse rivaal laten.

Oranje speelt zaterdagavond in de EK-finale tegen het verrassende België, dat nog nooit een EK-medaille won.

Nederland maakt kans op de negende Europese titel. De ploeg van bondscoach Alyson Annan won in de groepsfase met 1-0 van België.

Gretig

Oranje begon gretig aan het beladen duel, maar de eerste kans was voor het fysiek sterke Engeland. Keepster Anne Veenendaal maakte het diagonale schot van Susannah Townsend onschadelijk.

Nederland was in de Engelse cirkel minder slagvaardig. Zo liet Margot van Geffen in de dertiende minuut na om vanuit kansrijke positie een schot te lossen.

Oranje had ook in het tweede kwart moeite om op eigen helft onder de Engelse pressie vandaan te komen. Daardoor kwam Nederland nauwelijks aan aanvallen toe. De Britse formatie domineerde, maar liet onder meer drie strafcorners liggen.

Na de rust knokte Oranje goed terug, maar afgezien van Frederique Matla ging er te weinig dreiging uit van de Nederlandse voorhoede. In het laatste kwart kwam het dankzij de koele Keetels toch nog goed met de luidbejubelde thuisploeg: 1-0.