De Nederlandse hockeyers hebben zich als poulewinnaar geplaatst voor de halve finales van het EK in Amstelveen. Oranje versloeg Oostenrijk met 6-0.

Dat was voldoende voor de eindzege, op doelsaldo, in groep A. Voor de thuisploeg kwamen Bjorn Kellerman, Mirco Pruyser, Thierry Brinkman, Seve van Ass, Billy Bakker en Mink van der Weerden tot scoren.

Nederland speelt vrijdag in de halve finales tegen Engeland. In de andere halve eindstrijd komt Duitsland uit tegen België.

Nederland kreeg vooraf dankzij Spanje weer uitzicht op de poulezege. De Zuid-Europese ploeg won verrassend met 2-0 van België, dat maandag Oranje nog met 5-0 had afgedroogd.

Daardoor wist de titelhouder wat de opdracht was tegen Oostenrijk: winnen met een verschil van vijf treffers of meer zou alsnog goed zijn voor de eerste plaats.

Hockeyers toch als poulewinnaar door

Caldas

Bondscoach Max Caldas was ogenschijnlijk niet onder de indruk van de onverwachte ontwikkeling in groep A.

"Totaal oninteressant", zei de Argentijnse oud-international vlak voor het begin van de afsluitende pouleduel. Daarmee wilde hij kennelijk duidelijk maken dat alleen de wedstrijd tegen Oostenrijk, de nummer 22 van de wereldranglijst, voor hem en zijn manschappen telde.

Vol revanchegevoelens na de pijnlijke afstraffing door België ging Nederland voortvarend van start. Al in de eerste minuut kwam Kellerman tot scoren uit een vloeiende aanval (1-0). Dankzij treffers van Pruyser en de sterk spelende Brinkman lag Oranje bij de rust (3-0) goed op schema voor de poulewinst.

Na de pauze zette Nederland in hoog tempo de jacht op de vereiste score voort. Van Ass, Bakker en Van der Weerden (uit vierde strafcorner) zorgden ervoor dat Oranje de groepsfase toch nog als winnaar afsloot: 6-0.