Na een bewogen jaar vol van dilemma's en blessures keert judoka Kim Polling volgende week vrijdag tijdens de WK in Boedapest met wat vraagtekens terug op de tatami.

"Op trainingen gooi ik nog steeds iedereen", blikt de 26-jarige Polling vooruit. "Maar ideaal is het natuurlijk niet als je op de WK weer je eerste wedstrijd hebt."

Het had niet veel gescheeld of de drievoudig Europees kampioene was op de mondiale titelstrijd uitgekomen voor Italië, het geboorteland van haar vriend Andrea Regis met wie ze samenwoont in Turijn.

Na de teleurstellend verlopen Spelen van Rio, waar de Nederlandse nummer één van de wereldranglijst al in de eerste ronde onderuit ging, maakte ze lijstjes met voor- en nadelen van beide landen. Aanvankelijk stonden er onder Nederland slechts twee plusjes, haar coach en fysiotherapeute. Toch viel de keus uiteindelijk voor haar geboorteland.

"Als ik voor het geld had gekozen, dan was het Italië geworden", legt Polling uit. "In Nederland betaal ik 3000 euro per jaar voor een kamer op Papendal, waar ik de helft van het jaar woon om te trainen. Mijn eigen bijdrage is hier ook nog eens 3000 euro."

"In Italië krijg ik zelfs al een bonus als ik zevende op het WK word. En ik ben na mijn loopbaan zeker van een baan. Ik was dan denk ik in een gevangenis gaan werken met kinderen met problemen. Maar ik wil ook graag goud op de Spelen en op een WK winnen en die kans is toch groter in Nederland."

Pauze

En dus koos Polling voor haar geboorteland, waar ze tijdens een pauze van zes maanden na de Spelen afstudeerde aan de PABO. "Ik was mentaal zo moe dat ik rust nodig had en ik moet ook aan later denken", verklaart ze haar break.

"Tijdens die periode wilde ik ook herstellen van een elleboogblessure, maar uiteindelijk moest ik in februari toch geopereerd worden. Toen werd ook duidelijk waarom ik al zo lang knieklachten had en moest ik me ook nog aan een meniscus laten helpen. Voor die operatie staat zestien weken revalideren en ik zit nu pas op veertien."

Toch denkt Polling kans te maken op de WK, al ziet ze ook valkuilen. Haar moeder meldde haar ooit aan bij een judoclub omdat ze ADHD zo kon overwinnen. Polling gebruikte haar impulsiviteit door zo'n beetje iedere tegenstandster die ze tegen kwam op haar rug te gooien.

Maar inmiddels kent de hele wereldtop de Nederlandse en moet ze haar geduld bewaren op de tatami om niet in een val te lopen. "Dat vind ik al moeilijk en nu ik een jaar geen toernooi heb meegemaakt, sta ik helemaal te popelen om aan te vallen."