De Nederlandse basketballers hebben zich zaterdagavond op spectaculaire wijze alsnog tot groepswinnaar gekroond in de pre-kwalificatie voor het WK van 2019 in China. Albanië werd met liefst 37-113 verpulverd in Tirana. 

Oranje was al zeker van deelname aan het echte WK-kwalificatietoernooi, maar zou bij groepswinst toplanden ontlopen in het vervolg van de kwalificatie.

Door de nederlaag tegen Oostenrijk afgelopen woensdag waren de kansen op winst van poule B drastisch geslonken voor Nederland, dat Albanië met een verschil van liefst 49 punten moest verpulveren. Daar slaagde Oranje wonderbaarlijk genoeg ook in.

Volgens de basketbalbond zette Nederland in Tirana zelfs de grootste uitzege ooit neer. Het oude record stond op een verschil van 46 punten en stamde uit 1962.

Kloof

Henk Norel was met zestien punten en elf rebounds de beste speler bij Oranje, dat liefst zes schutters telde met dubbele cijfers. Oranje won eerder deze maand in Amsterdam 'slechts' met 91-77 van Albanië.

Nederland speelde in Albanië zonder Charlon Kloof. De spelverdeler liep afgelopen woensdag in Amsterdam tegen Oostenrijk (71-78) een blessure op. Willem Brandwijk was zijn vervanger in de selectie.